Informatie over zonnepanelen

Bij een grote investering zoals zonnepanelen is het belangrijk om je goed te informeren. Om een beter beeld te geven van welke zonnepanelen er zijn en wat de mogelijkheden zijn geven we bij Advies van PA graag wat extra informatie mee.

Zonnepanelen cijfers

Investeren in zonnepanelen geeft veelal financieel voordeel op de lange termijn. Natuurlijk zijn er verschillende factoren die meespelen om een investering wel of niet interessant te maken

Download whitepaper

Kosten van zonnepanelen

De twee grootste kostenposten bij het (laten) plaatsen van zonnepanelen zijn kosten voor het materiaal en de kosten voor de arbeid. Bij het vergelijken van de offertes kun je dus hierop het meeste verschil maken. Natuurlijk geldt dat goedkoper op de korte termijn niet altijd het beste is op de lange termijn.

Tabel: Gemiddelde prijs per installatie (Dit is een indicatie op basis van leveranciers, kosten van materiaal in juli 2022, door andere factoren kan de prijs fluctueren)
Aantal personenen Benodigde kWh Aantal panelen  Prijs incl. BTW Prijs excl. BTW Kosten per maand 
1 1.800 5 €2.475 €2.045 €37
2 2.810 8 3.595 €2.971 €79
3 3.370 9 €4.265 €3.525 €102
4 3.940 11 €4.725 €3.905 €125
5 4.270 12 €5.060 €4.182 €139

 

Is de prijs voor jou het belangrijkst? Bepaal dan van je offertes de prijs per Wattpiek (€/WP). De laagste waarde is dan de goedkoopste offerte.

Opbrengst van zonnepanelen

De opbrengst van een zonnepaneel verschilt per persoon aangezien er veel factoren meespelen, bijvoorbeeld de hoeveelheid zonuren en de kwaliteit van de panelen. Toch kunnen we ervan uitgaan dat in een ‘normale’ situatie de gemiddelde opbrengst van een paneel 370 Wattpiek.

Subsidie op zonnepanelen

Op dit moment is er geen subsidie beschikbaar voor zonnepanelen. Wel kun je in veel gevallen de 21% BTW terugvragen. Over het algemeen betekent dit een hogere besparing dan de eerdere subsidie van €650,00

 

Zonnepanelen types

Er zijn verschillende typen zonnepanelen. De Monokristallijn- en polykristallijn (blauwe) zijn de meest gebruikte. Amorf en glas-glas zonnepanelen worden minder toegepast. Het toepassen van Amorf panelen is wel interessant als je dak niet veel gewicht kan dragen. Mail ons voor meer informatie over deze panelen op info@AdviesvanPa.nl

Type Gemiddelde kosten (paneel) Gemideld rendement Grootste voordeel
Monokristalijn €0,89 /Wp 16-20% Fraaiere uitstraling
Polykristalijn €0,70 /Wp 14-16% Goedkoper

 

Monokristallijn zonnepanelen

De monokristallijne zonnepanelen zijn veelal bekend als de ‘zwarte zonnepanelen’. De behalen een rendement tussen de 16% en 20%. Beter als bij de polykristallijne panelen dus.

Vindt je de uitstraling (volledig zwart), een beter rendement en/of heb je minder oppervlak beschikbaar, kies dan voor dit type panelen.

Polykristallijn zonnepanelen

De polykristallijne zonnepanelen zijn de panelen die we veel zien. Het zijn de panelen met een diep blauwe kleur. Het rendement van deze panelen is met 14% - 16% beduidend minder als bij de monokristallijne panelen.

Doordat ze goedkoper zijn kun je, als je voldoende dakoppervlak hebt, voldoende energie opwekken. Ze hebben dan ook vaak een betere €/Wp verhouding.

Investeren in zonnepanelen?

Wil jij investeren in zonnepanelen. Vraag verschillende offertes aan zo heb je iets te vergelijken. Natuurlijk denken wij graag met je mee.

  • Is er transparantie over de werkwijze?
  • Zijn de kosten duidelijk uiteengezet?
  • Zijn de garanties duidelijk?

Onafhankelijk advies over zonnepanelen offertes

Ben je op zoek naar onafhankelijk advies over zonnepanelen? Dan ben je bij Advies van PA aan het juiste adres. Wij vergelijken je offertes voor zonnepanelen en geven je onafhankelijk advies welke zonnepanelen het beste passen bij jouw wensen en situatie.  Neem contact op!

Patrick Anema

Ik ben Patrick Anema, de persoon achter Advies van PA. Door mijn achtergrond en ervaring in de huizenmarkt heb ik jarenlang kennis mogen opdoen over energiebesparing en verduurzamen. Deze kennis deel ik graag met jou zodat jij de offerte kunt kiezen met een goed gevoel. Samen werken we toe naar een betere toekomst. 

Neem contact op

Patrick Anema